Bouwen als oplossing tegen verkamering

Door Maarten de Crom
Verkamering is een groot probleem in een aantal Leidse woonwijken. De VVD wil daarom vooral inzetten op het bijbouwen van studentenhuisvesting. Ook tijdelijke huisvesting is wat betreft raadslid Maarten de Crom een optie hierbij.
Studentenhuis bel

Afgelopen week stond het nieuwe verkameringsbeleid op de agenda waarbij iedere raadsfractie input kon leveren voor het toekomstige beleid. VVD raadslid Maarten de Crom heeft gepleit voor een strenger verkameringsbeleid in woonwijken, maar tegelijkertijd ook voor het sneller en meer bouwen van studentenwoningen op logische plekken in de stad. Hierdoor moet een win-win situatie ontstaan: de overlast van massale verkamering voor wijkbewoners wordt teruggedrongen én studenten krijgen een fatsoenlijke woonplek op logische locaties.

 

Leiden is een trotse studentenstad en moet dat blijven met voldoende ruimte voor studenten. Dat betekent echter niet dat iedere woonwijk moet veranderen in een campus. In bepaalde woonwijken zijn de gevolgen van massale verkamering duidelijk zichtbaar en ondervinden wijkbewoners veel overlast. Daar moet wat de VVD betreft echt wat aan gebeuren, onder andere door verbetering van het leefklimaat in de wijken, wijkgerichte quota en actief optreden tegen overlastkrachten. Tegelijkertijd moet het bijbouwen van studentenkamers hoger op de prioriteitenlijst om studenten een fatsoenlijke plek te blijven bieden. De kamernood is namelijk nog steeds erg hoog en de VVD vindt dit onacceptabel in een studentenstad als Leiden. Nu het ernaar uitziet dat verkamering een halt toe wordt geroepen, is de noodzaak tot het het bijbouwen van studentenhuisvesting alleen maar groter geworden.


In de toekomst worden wel enkele studentencomplexen opgeleverd, bijvoorbeeld op het Bio Science Park, maar het duurt nog jaren voordat deze klaar zijn. Daarom is het College van B & W door de VVD uitgedaagd om creatief te zijn en in de tussentijd te komen met oplossingen. Daarbij kan worden gedacht aan tijdelijke studentenhuisvesting op tijdelijke locaties die momenteel niet gebruikt worden. ‘Het is noodzakelijk dat verkamering in woonwijken een halt toe wordt geroepen, maar tegelijkertijd moet je op korte termijn wel met een oplossing komen voor al die studenten die een dak boven hun hoofd nodig hebben. Meer dan twee jaar wachten totdat grote studentencomplexen klaar zijn is wat ons betreft geen optie’, aldus Maarten de Crom.


Momenteel geldt er een tijdelijke vergunningsstop om woningen op te splitsen in kamers tot 1 juli 2019. Het komende half jaar ontwikkelt de gemeente nieuw beleid waarbij verschillende scenario’s mogelijk zijn en alle opties op tafel liggen. Ook meedenken met het nieuwe beleid? Aarzel niet om ideeën te delen met ons raadslid Maarten de Crom via decrom@vvdleiden.nl

 

Reageer op dit bericht

Uw e-mailadres wordt slechts gebruikt ter verificatie en wordt dus niet op de website getoond. Met het plaatsen van een reactie, gaat u akkoord met ons redactiereglement.
Captcha
Type de code over in de afbeelding hieronder. Deze code wordt gebruikt om spam te voorkomen.