VVD wil inspraak van buurt bij nieuwe vreemdelingenopvang

Door Alyssa Voorwald
40966700165_420fc52879_o

VVD-raadslid Alyssa Voorwald heeft aangekondigd eerst zorgvuldige inspraak vanuit de buurt te willen, voordat Leiden besluit een nieuwe vreemdelingenopvang in Leiden te plaatsen. Zeker nu blijkt dat de er veel incidenten zijn bij de bestaande vreemdelingenopvang aan het Maansteenpad. Voorwald’s aankondiging was een reactie op het plan van wethouder Damen (PvdA) om een stevige lobby te organiseren om de nieuwe vreemdelingenvoorziening naar Leiden te halen.

 

Momenteel bevindt zich aan het Maansteenpad in Leiden een Bed-Bad-Brood opvang (‘BBB’). Hierin worden asielzoekers die van de rechter hebben gehoord dat ze niet in Nederland mogen blijven, opgevangen. De rijksoverheid is van mening dat de betreffende uitgeprocedeerde asielzoekers uit Nederland moeten vertrekken en betaalt daarom niet langer mee aan hun opvang. De gemeente Leiden heeft gekozen om zelf de kosten van ruim 325.000 euro per jaar op zich te nemen. De kosten blijken sterk te zijn opgelopen omdat er veel incidenten voorkomen in de opvang. De kosten om de medewerkers 24-uurs bescherming te bieden, zijn hoog.

 

Voorwald trok aan de bel toen wethouder Damen in een brief voorstelde om te bezuinigen op de 24-uursbescherming van de medewerkers. “De gemeente bezuinigt liever op de veiligheid van medewerkers, dan dat we minder mensen opvangen in de BBB-opvang. Belachelijk en compleet onwenselijk. De VVD wil daarom dat er gezocht wordt naar een bezuiniging waarbij de veiligheid van de medewerkers niet in het geding komt. Als het college die bezuiniging niet weet te bedenken, dan zal de VVD alvast een tip geven: de meest veilige BBB is een dichte BBB”.

 

In dezelfde brief kondigde de wethouder aan dat er mogelijk een andere vorm van opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers komt, een ‘LVV’. Daar wordt aan meebetaald door het rijk, maar vangt veel meer mensen op dan in de huidige BBB, mogelijk zelfs 300 mensen. Een voorstel om met extra nadruk aan het rijk te laten weten dat deze LVV vooral in Leiden moet komen, kon dan ook op instemming in de gemeenteraad rekenen, maar niet op die van de VVD. Want er is nog veel te veel onduidelijkheid. Sluit de BBB als er een LVV komt? Is er ruimte op de huidige locatie voor zoveel mensen? Hoe wordt voorkomen dat mensen die de LVV uit moeten, rond gaan zwerven in de stad? En het belangrijkste: er is nog niet gesproken met de buurtbewoners. “Dit soort ingrijpende beslissingen neem je als raad niet in je eentje, maar in samenspraak met de buurt”, aldus Voorwald.

Reageer op dit bericht

Uw e-mailadres wordt slechts gebruikt ter verificatie en wordt dus niet op de website getoond. Met het plaatsen van een reactie, gaat u akkoord met ons redactiereglement.
Captcha
Type de code over in de afbeelding hieronder. Deze code wordt gebruikt om spam te voorkomen.