Doorpakken op jongerenoverlast: VVD en PvdA willen ambitieuze aanpak jongerenoverlast

Door Jantine de Haan
41148092474_8e39328a78_o

Afgelopen donderdagavond 12 juli is in de gemeenteraadsvergadering een gezamenlijk voorstel van PvdA en VVD - mede ingediend door CDA - met de veelzeggende titel ‘Doorpakken op jongerenoverlast’ aangenomen. Beide fracties maken zich zorgen over het grote aantal incidenten door jongerenoverlast. Zij willen graag een stevige ambitie zien van het college, dat momenteel bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe aanpak. Abdelhaq Jermoumi (PvdA): “In de aanpak zie ik een belangrijke rol voor de driehoek jongere – ouders – school. We moeten zorgen dat jongeren niet de verkeerde kant opgaan”. Tom Leest (VVD): “Het gaat om de juiste mix tussen preventie en repressie. Dat betekent zowel goed jeugdwerk bieden als duidelijk grenzen stellen en meteen optreden bij jongerenoverlast”.


In 2017 was het aantal bij de gemeente bekende incidenten door jongerenoverlast maar liefst 1444, een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Dat terwijl het streven was om onder de 1000 incidenten te blijven. Tijdens de commissievergadering gaf de burgemeester toe dat er een ‘zware’ categorie jongeren is waar het jeugdwerk op dit moment geen goed antwoord op heeft. Ook is bekend dat de gemeente werkt aan een nieuwe groepsaanpak om de problemen beter het hoofd te kunnen bieden.


Voor PvdA en VVD reden om het college te vragen om zich te laten inspireren door de Amsterdamse aanpak, tot een effectievere samenwerking te komen tussen verschillende domeinen en de raad gerichter te informeren, zodat deze kan bijsturen als dat nodig is. Tom Leest (VVD): “In de nieuwe aanpak moet wat ons betreft een ambitie doorklinken om de overlast voor bewoners ook daadwerkelijk flink te verminderen in de komende jaren”. Abdelhaq Jermoumi (PvdA): “een van mijn drijfveren om de politiek in te gaan, was om jongeren een goede kans te geven op een goede toekomst. Soms gaat het mis en dan moeten wij helpen”.

 

Lees hier het voorstel "Doorpakken op jongerenoverlast"

Reageer op dit bericht

Uw e-mailadres wordt slechts gebruikt ter verificatie en wordt dus niet op de website getoond. Met het plaatsen van een reactie, gaat u akkoord met ons redactiereglement.
Captcha
Type de code over in de afbeelding hieronder. Deze code wordt gebruikt om spam te voorkomen.