VVD en D66 luiden noodklok over overspannen Leidse woningmarkt

Door Jantine de Haan
30845375171_b467ae7bc4_o

De Leidse fracties van VVD en D66 zien opnieuw signalen dat de Leidse woningmarkt volledig is vastgelopen. Daarom stellen raadsleden Maarten de Crom (VVD) en Sander van Diepen (D66) schriftelijke vragen aan het College van B&W om na te gaan met welke maatregelen de druk op de Leidse woningmarkt verlicht kan worden.

“De alarmbellen zijn al meerdere malen afgegaan, maar door het uitblijven van extra maatregelen luiden wij nu de noodklok”

aldus de Crom die al eerder aandacht vroeg voor het onderwerp. Van Diepen:

“Voor starters is bijna geen plek meer in Leiden. Het aandeel betaalbare woningen is nog altijd te klein. Het aanbod moet omhoog om de stad voor iedereen aantrekkelijk te houden.”

Volgens onderzoek van de KNAB wordt nergens in Nederland meer overboden dan in Leiden
en andere recente cijfers laten zien dat de huizenprijzen blijven stijgen. In bepaalde
segmenten, zoals starters en het middensegment, lijkt niet tot nauwelijks meer een echte
woningmarkt te bestaan.

“Wij zien dat vooral starters en mensen die willen doorstromen het enorm lastig hebben. Als je net je eerste baan hebt of een gezinnetje wil starten dan is er op dit moment geen betaalbare woning voor je te vinden.”

De woningbouwopgave is groot in de stad. Het College heeft aangegeven in 2030 8500
nieuwe woningen te realiseren in Leiden. De Crom en van Diepen vragen om het aanbod
woningen in Leiden met meer urgentie te vergroten om wonen in Leiden weer betaalbaar te
maken. Daarbij vragen de twee raadsleden welke maatregelen er op korte termijn kunnen
worden verwacht om de druk op de Leidse woningmarkt te verlichten.