Onze voorzitter: Geeske!

Door Stefanie de Voogd
7cb8a463 Geeske

Sinds april jl. is Geeske Wildeman voorzitter van de VVD Leiden, met daarnaast ook nog tijdelijk de portefeuille Politiek & Debat. Met de instelling "als het beter kan, moeten we het niet laten", vult zij het voorzitterschap vol enthousiasme in.

Bestuur

Op een zonovergoten terras van de Hortus Botanicus licht Geeske niet alleen haar eigen rol, maar de rol van het gehele bestuur enthousiast toe. Net als de vorige periode wil het bestuur zich richten op drie of vier concrete doelen waar zij de leden jaarlijks over verantwoorden. Voor de komende jaren liggen interne democratie en een betere invulling geven aan talentmanagement voor de hand. Voor interne democratie is al een werkgroep ingesteld waarvoor leden zich kunnen aanmelden. Geeske: "Het proces is al een doel op zich", waarbij ze doelt op het ontdekken van alle mogelijkheden om VVD Leiden nog meer een open netwerk te laten worden en zoveel mogelijk leden te betrekken.

Voor talentmanagement, dat bij bestuurslid Maaike van Vliet belegd is, probeert Geeske als voorzitter ervoor te zorgen dat krachtige Leidse leden onder de aandacht komen voor regionale of landelijke politieke of bestuurlijke organen. Daarbij ziet zij talent in iedereen ‘tussen de 18 en 88 jaar’, waarbij het bestuur ervoor moet zorgen dat VVD Leiden voor iedere verkiezing goede kandidaten klaar hebben staan. Met het oog op de verkiezingen die volgend jaar gaan plaatsvinden, is een lokaal netwerk als eerste aan zet om kandidaten een duwtje in de rug te kunnen geven. Haar doel voor de VVD Leiden is dat, naast ledenparticipatie en een sterk talentmanagement, de VVD heel zichtbaar is geweest in stad en wijken en het ledenaantal is gegroeid.

Verkiezingsprogramma

Geeske is druk met het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen bezig geweest en op de vraag hoe ze erop terugkijkt, antwoordt ze: "Geweldig, ik heb er veel energie van gekregen. We hebben een goed VVD programma neergezet, met een liberaal Leidse tendens erin terug te vinden door bijvoorbeeld duurzaamheid te koppelen aan de bouw van starterswoningen." Het is een goed ‘down to earth’ programma geworden, waar ze veel van heeft geleerd. Het proces speelde hierbij een cruciale rol, waarbij alle leden input konden leveren en er ruim 25 vrijwilligers vanuit hun eigen expertise hebben meegeholpen en aan de slag zijn gegaan. In overleg met de fractie leidde dat tot bulletpoints per thema, waarbij die vervolgens door de schrijfcommissie in vier à vijf weken geheel zijn uitgeschreven. Gaandeweg was er met leden dusdanig veel overlegd over het programma, dat er voor hen ook bijna geen reden meer was om zich er vervolgens niet in te kunnen vinden. Het was een erg leuke ervaring, waar ze "blij mee en trots op" is.

En buiten de VVD?

Naast het voorzitterschap van de VVD Leiden is Geeske moeder van twee kinderen, Stach (8) en Niklas (5), en werkt ze als interim-manager voor gemeenten. Voor haar studie Politicologie is ze vanuit Zeist naar Leiden gekomen, waarna ze Leiden niet meer heeft verlaten en is getrouwd met een Leidenaar, haar man Roeland. Samen ontstond ‘wijn’ als gezamenlijke hobby, nadat Geeske Roeland aan de wijn heeft gekregen. Hij is inmiddels registervinoloog, maar Geeske volgt hem in zijn kielzog qua wijnexpertise.

In haar vrije tijd houdt ze er ook van haar stadstuin zo groen mogelijk te krijgen. Zo heeft ze onlangs ook samen met haar kinderen gecollecteerd voor Natuurmonumenten. "Een leuk goed doel, omdat ze lokaal ook zulke leuke activiteiten organiseren, zoals bij park Cronesteyn." Daarnaast is ze actief voor de wijkvereniging Maredorp de Camp en doet ze op de school van haar kinderen, de Lucas van Leyden, mee waar ze kan. Tevens sport ze graag, door wekelijks hard te lopen, te sporten bij Vrouwfit en in de mooie zomerse maanden in het jaar te wielrennen met haar nicht. Dat laatst wel op de oude wielrenfiets van haar broer uit 1982.
Maar eerst: tijd voor vakantie! Waarbij de vakantieplannen bestaan uit een vakantie met haar gezin naar Duitsland en Oostenrijk. Ook een weekje Zeeland, waar ze vaker weekendjes naartoe gaan, kan deze zomer niet ontbreken.