Onze secretaris: Wilbert!

Door Stefanie de Voogd
Wilbert

De uit Zuidlaren (Drenthe) afkomstige Wilbert Frieling is sinds 25 april secretaris van de VVD Leiden. De 21-jarige Benjamin van het bestuur studeert Politicologie en Rechtsgeleerdheid en heeft sinds kort zijn bachelor Politicologie afgerond. Vanaf september gaat hij stage lopen bij KPN, waarna hij in februari met de master Management van de Publieke Sector zal gaan beginnen.

Wilbert was al vroeg geïnteresseerd in politiek, iets wat hem met de paplepel is ingegoten door zijn vader, die tevens politiek actief was als raadslid, statenlid en wethouder. Wilbert zijn eerste kennismaking met de VVD in Leiden was bij een zomerborrel enkele jaren geleden. Hij zocht naar een laagdrempelige manier om politiek actief te worden, nadat hij al vanaf zijn 16e lid was van de VVD. Na de zomer heeft hij vervolgens bij verschillende commissies een kijkje genomen en ging zijn keuze uit naar de commissie Campagne & Ledenwerving. Binnen deze commissie heeft hij de ledendag georganiseerd en zich ingezet voor de Tweede Kamer- en Gemeenteraadsverkiezingen. Door veel de verschillende Leidse wijken in te gaan, heeft hij met veel Leidse inwoners het gesprek aan mogen gaan. Zo heeft hij een stad waarin hij relatief nieuw was beter leren kennen en is hij te weten gekomen wat er zoal speelt. Vanuit dat oogpunt werd hij kandidaat-raadslid voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en is hij nu secretaris van de VVD Leiden geworden. Zijn droom is dan ook om ooit de politiek in te gaan.

Als secretaris is hij bezig de communicatie naar de leden te vernieuwen. Hij is daarnaast voorzitter van de relatief nieuwe commissie Activiteiten & Netwerk, die verantwoordelijk is voor o.a. de ledendag en de zomerborrel, maar ook netwerkactiviteiten wilt gaan opzetten. Dit zullen geen doorsnee politieke evenementen gaan zijn, maar er wordt gestreefd naar een breder netwerk, ook buiten de VVD. Persoonlijke ontwikkeling is ook belangrijk voor Wilbert. Zo gaat hij eind augustus deelnemen aan de zomerschool van de Teldersstichting en wil hij komend jaar trainingen gaan volgen van de Haya van Somerenstichting. (Ook interesse om trainingen te volgen? Kijk in onze agenda voor de aankomende trainingen!)

En buiten de VVD?
Wilbert is in augustus 2015 voor zijn studie in Leiden komen wonen. Daar is hij lid geworden bij studentenvereniging Quintus, waar hij nog steeds graag een biertje drinkt, en de politieke jongerenorganisatie JOVD. In zijn vrije tijd wielrent Wilbert ook graag. Hij gaat het liefst richting de natuur en de duinen, bijvoorbeeld naar Cronesteyn of Katwijk.