Wat is het effect van het beleidsakkoord op de gemiddelde Leidenaar?

Door Jantine de Haan
Dorien

Woensdagavond 23 mei werd het nieuwe beleidsakkoord van D66, GroenLinks en Partij van de Arbeid besproken in de raad. Zoals wij in een eerste reactie ook al lieten weten, is de VVD blij met een aantal van de plannen in het akkoord. Verduurzaming, nieuwe woningbouw en minder regels voor ondernemers, zijn plannen die de VVD zeker kan en wil steunen.

Maar er is ook een hele duidelijke linkse stempel gedrukt op het akkoord. De Leidenaar en de Leidse ondernemer moeten samen gaan betalen voor de plannen in het akkoord.

De VVD vindt het belangrijk om duidelijk te krijgen wat nu precies het effect is van het akkoord op de Leidse inwoners en ondernemers.

Laten we daarom een typische Leidenaar schetsen en laten we hem voor het gemak Barry noemen. Hij is getrouwd en woont met zijn vrouw en 2 kinderen in De Kooi. Ze hebben twee auto’s voor de deur staan aangezien Barry namelijk voor optredens vaak op plekken moet zijn die met het openbaar vervoer niet te bereiken zijn. Barry’s vrouw werkt als receptioniste bij een bedrijf in Ter Aar, wat ook alleen met de auto te bereiken is. Die twee auto’s hebben ze dus écht nodig. Barry is, ondanks zijn succesvolle optredens, niet rijk. Hij heeft een huis ter waarde van 250.000 euro, in beleidstermen een ‘middeldure koopwoning’. Een heel gewone Leidenaar.

Wat is het nou effect van het nieuwe beleidsakkoord op Barry en zijn portemonnee?

Er zijn vier belastingen die fors omhoog zullen gaan:
1. Barry gaat meer OZB betalen.
2. Barry gaat meer rioolbelasting betalen.
3. Barry gaat meer afvalstoffenheffing betalen
En als toetje: Barry gaat meer parkeerbelasting betalen. Althans, als Barry zijn twee auto’s nog kan houden. Aangezien hij en zijn vrouw niet elektrisch rijden, kunnen zij een parkeervergunning in de toekomst ook wel vergeten.

Ook de ondernemers gaan de gevolgen van het beleidsakkoord voelen.

1. De ondernemers hebben jarenlang gevraagd om meer parkeergelegenheid voor bezoekers van de binnenstad. Maar de extra plaatsen die de afgelopen jaren dankzij de VVD gerealiseerd zijn in de parkeergarages worden nu volgezet met auto’s van bewoners.
2. Ondernemers betalen belasting voor hun pand. Omdat de gemeente met de 4 belastingen van Barry nog niet genoeg geld bij elkaar gesprokkeld heeft, worden de belastingen voor bijvoorbeeld winkelpanden, verhoogd.
3. Ondernemers maken vaak afspraken met de gemeente. Bijvoorbeeld de ondernemers die willen bouwen in de stad. Daarvan zegt het nieuwe college: we gaan de afspraken die we hebben aanpassen, ook als er al een overeenkomst is. Dus sorry ondernemers, afspraken met de gemeente kunt u gedag zeggen.
4. Ondernemers pakken vaak zelf de bezem, maar kunnen niet de hele stad schoonhouden. Ook het nieuwe college vindt het belangrijk dat er weinig zwerfvuil is. Er zal volgens dit college in 2050 geen zwerfvuil meer zijn. Dat klinkt mooi. Maar in de 32 jaar tot 2050 wordt er in ieder geval door dit college geen geld uitgetrokken om zwerfvuil op te ruimen.

Zoals u merkt is dit niet een akkoord waar de VVD zijn handtekening onder zou zetten. Maar de VVD vindt het belangrijk om bij te dragen om de stad liberaler en mooier te maken. Dat is soms in de oppositie minder makkelijk dan in de coalitie, maar zeker niet onmogelijk. Dus hoewel wij het nieuwe beleidsakkoord niet kunnen steunen, zullen wij de komende vier jaar wel de plannen van het college met een kritische, maar open houding bekijken. Want de stad besturen doe je samen, en wij kijken uit naar die samenwerking.