VVD: Linkse coalitie legt de rekening bij de Leidenaar via jaloeziebelasting

Door fractie
Logovvd-metachtergrond

De VVD heeft vandaag het nieuwe collegeakkoord van D66, GroenLinks en PvdA gelezen. De VVD is verheugd dat in het nieuwe coalitieakkoord een belangrijk doel van de VVD is opgenomen: het op een duurzame manier doorgaan met bouwen in Leiden.

We moeten meer woningen bouwen om de woningnood en hoge huizenprijzen in Leiden aan te pakken. De nieuwbouw moet duurzaam zijn, en de leefbaarheid en het groen in de stad moeten behouden blijven. We hopen wel dat die bouwplannen dan ook daadwerkelijk doorgaan: bestaande bouwplannen, zoals die op de Ommedijkseweg, worden namelijk in dit coalitieakkoord direct geannuleerd. Wij hopen dat er hier dus geen sprake is van loze beloftes.

Financieel beleid

De VVD schrikt echter van de ongekende geldsmijterij in het nieuwe akkoord. De gemeente Leiden heeft de afgelopen jaren een degelijk financieel beleid gevoerd. De stad ligt er goed bij en de lasten zijn dankzij de VVD gedaald. De coalitiepartijen D66, GroenLinks en PvdA lijken zich weinig aan te trekken van het voor ieder normaal mens geldende principe “geld dat je niet hebt kun je niet uitgeven”. Geldverslindende plannen worden gepresenteerd; “waar gaat u dat van betalen”, zo vraagt de VVD zich af.

Jaloeziefeestje

Volgens D66, GroenLinks en PvdA is dat een makkelijke vraag: die worden betaald door de die Leidenaren die een succes van hun leven hebben gemaakt. Leidse gezinnen met een huis en een auto worden fors getroffen: alle gemeentelijke belastingen (riool, afvalstoffen én de OZB) worden fors verhoogd. Blijkbaar durven de partijen het niet aan om zelf kritisch naar de uitgaven van de gemeente te kijken.

In Leiden wordt een jaloeziebelasting ingevoerd. Iedereen die door hard werken en sparen zich een huis kan veroorloven wordt extra belast. Wie dan nog een auto heeft mag nog een keer extra belasting betalen, en wordt ondertussen verboden nog in de binnenstad te rijden. Ben je ook nog ondernemer met een busje, dan betaalt u het linkse feestje bijna volledig. De OZB op niet woningen wordt zo fors verhoogd dat men het percentage niet durft te benoemen. Succes moet blijkbaar worden weggenivelleerd.

Het ooit liberale vrijzinnig denken van GroenLinks en D66, waarin mensen vrij gelaten worden om zelf de keuze te maken of zij willen roken en wat zij willen eten helaas ingeruild voor een verregaand verbodsdenken door de overheid. De VVD is voorstander van een gezonde leefstijl, maar dan wel een waar je zelf voor kiest.

Inzet komende jaren

De VVD zal blijven opkomen voor een realistisch, zuinig, liberaal en toekomstgericht stadsbestuur. Wij feliciteren D66, GL en PvdA met het akkoord dat zij hebben bereikt en wensen hen veel succes in de komende periode.