Ons standpunt betreffende betaald parkeren

Parkeren

U weet dat de VVD altijd tegen betaald parkeren is geweest omdat we het een slechte oplossing vonden voor het parkeerprobleem in de stad. Toch hebben wij in 2014 ingestemd met het uitbreiden van betaald parkeren.

Waarom? Niet omdat wij betaald parkeren plotseling wél een goed idee vonden. Nee, omdat de VVD kan tellen. Alle partijen in de raad, behalve CDA en VVD, waren voorstander van het invoeren van betaald parkeren. Daarmee was er een ruime meerderheid. Onze tegenstand had dus geen zin: betaald parkeren zou toch wel worden ingevoerd. In ruil voor onze steun konden een aantal wensen van de VVD over parkeren, zoals de bouw van ondergrondse parkeergarages en gelijke kosten voor de eerste, tweede of derde vergunning, worden ingewilligd. En dus is de VVD schoorvoetend akkoord gegaan met de uitbreiding van betaald parkeren in Leiden.

Kort geleden is het uitbreiden van betaald parkeren in Leiden geëvalueerd. Er is gekeken naar de drukte op de parkeerplekken op verschillende momenten. In alle wijken van de stad: zowel de wijken waar betaald parkeren is ingevoerd als de wijken waar dat niet het geval is. En er is niet alleen naar de harde cijfers gekeken, maar er zijn ook uitgebreide enquêtes gehouden in alle wijken om de mening van Leidenaren over betaald parkeren te peilen.

De VVD fractie moet toegeven: we zien dat uitbreiden van betaald parkeren de zware parkeeroverlast in een aantal wijken aanmerkelijk heeft doen afnemen. Daarnaast is in die wijken, zoals de de Professorenwijk, het Haagwegkwartier en de straten rondom de Luifelbaan, de grote ontevredenheid over volle parkeerplaatsen met bezoekers gedaald. Dat hadden wij niet verwacht. We zijn blij voor de wijken waar de overlast nu verminderd is.

Maar, de VVD is nog altijd geen groot voorstander van betaald parkeren.

Ten eerste zijn er een aantal wijken die niet minder, maar juist meer parkeeroverlast ervaren sinds betaald parkeren is ingevoerd, zoals Vreewijk en Transvaal. Overigens laat het onderzoek zien dat het vrijwel nergens meer onacceptabel druk is.

Bovendien vinden we betaald parkeren een zwaar middel. Je vraagt immers bijna alle inwoners van Leiden om te betalen voor een parkeervergunning, terwijl maar een klein deel van de inwoners problemen had met parkeren. We jagen mensen op kosten als gemeente, en daar moeten we dus heel voorzichtig mee om gaan.

Ten derde vinden we dat betaald parkeren alleen gebruikt mag worden om grote parkeeroverlast tegen te gaan. En dus niet om de gemeentekas te spekken, om mensen de auto uit te pesten of om andere politieke stokpaardjes te bereiden. Gezien de standpunten die andere partijen innemen rondom betaald parkeren, zijn wij er niet gerust op dat zij er hetzelfde over denken.

De VVD is een realistische partij die ook bereid is haar mening te herzien als dat nodig is. De VVD zal, gezien de gedeeltelijk positieve effecten die zijn opgetreden, dus niet langer pleiten voor het geheel afschaffen van betaald parkeren. We zien veel in maatwerk, in samenspraak met de wijkbewoners, ondernemers en werknemers van nabijgelegen bedrijven. Wensen en klachten van de gebruikers van de parkeerplaatsen moeten serieus genomen worden. En we zullen goed in de gaten blijven houden dat de kosten niet hoger worden dan wat het parkeren waard is en dus niet als melkkoe gebruikt wordt. Geen Amsterdamse tarieven Leiden.