VVD wil duidelijkheid over discriminatie en geweld tegen homo's

Handinhand

Afgelopen weekend werd in Arnhem een homostel op een laffe manier mishandeld. Reden: ze liepen hand in hand en waren homo. De Leidse VVD vindt het onacceptabel dat je levensstijl en het kunnen zijn wie je bent, aanleiding kan zijn voor dergelijk geweld of discriminatie. Dit is helaas niet het enige geval. Het lijkt erop dat dergelijk geweld steeds vaker voorkomt.


Het COC slaat inmiddels via een brandbrief aan de informateur alarm over toenemend geweld tegen homo’s en lesbiennes en vraagt het komende kabinet om politie en justitie topprioriteit te laten geven om dit probleem aan te pakken. Het aantal aangiftes neemt fors toe, het aantal veroordelingen blijft achter. O.a. door gebrek aan getuigen.


Geweld of discriminatie tegen homo’s en lesbiennes in Leiden  lijkt (gelukkig) vrijwel niet voor te komen. Echter, wat in Arnhem of Eindhoven kan gebeuren kan ook in Leiden voorkomen. Daarom hebben wij de volgende vragen aan het college gesteld:

 

  1. Bent u het met de Leidse VVD eens dat dergelijk geweld of discriminatie niet in Leiden past?
  2. Kunt u aangeven of en zo ja in welke mate er in de gemeente Leiden geweld of discriminatie tegen homo's en lesbiennes voorkomt?
  3. Heeft u zich op het aantal aangiftes dat hiertegen worden gedaan bij de politie en in hoeveel gevallen dit leidt tot een opsporing en/of veroordeling?
  4. Wat doet het college om geweld en discriminatie tegen homo's en lesbiennes te voorkomen? In hoeverre worden scholen, sportverenigingen en de horeca daarbij betrokken?
  5. Ziet u mogelijkheden om het beleid voor homo-emancipatie binnen de gemeente Leiden verder te intensiveren?
  6. Is er aandacht voor de LHBTI emancipatie bij de inburgering in Leiden?