VVD wil snelle oplossing ICT-problemen Gemeente Leiden

Ict

Onderzoeksbureau Ernst & Young concludeert in een recent rapport dat de ICT-systemen van de gemeente Leiden in een erbarmelijke staat zijn. Het gaat zelfs zo ver dat de ICT van de gemeente niet meer gebruikt kan worden voor controlewerkzaamheden.

 

Raadslid Maurice Hoogeveen vindt dat de werking van de ICT-systemen van de gemeente Leiden boven elke twijfel verheven moet zijn, juist omdat deze systemen een belangrijke rol hebben in het controlerend vermogen van de gemeente. “Niet alleen om er voor te zorgen dat de gemeente haar eigen werk op een goede manier kan controleren, maar ook om de privacy van alle Leidenaren te beschermen is het belangrijk dat de gemeentelijke ICT goed en veilig functioneert”, aldus Hoogeveen. 

 

De diverse ICT-systemen waar de gemeente beschikking over heeft, worden onder andere gebruikt voor de controle van de financiën, personeel en bijvoorbeeld subsidies. Doordat sommige gebruikers van de systemen verkeerde inlogrechten krijgen en er voor sommige applicaties alleen algemene inloggegevens zijn is het systeem onveilig te noemen, omdat onduidelijk is wie op welke applicatie heeft ingelogd. Daarbij zijn er bij de uitvoering van verschillende taken door de gemeente, zoals de inkoop en het besteden van extern subsidiegeld risico's op fouten door deze ICT-problemen. 

 

“Het is belangrijk dat financiële gegevens van gemeente kloppen. De accountant heeft aangegeven deze gegevens niet meer te kunnen gebruiken voor haar controlewerkzaamheden. Dat is onacceptabel. De financiële gegevens van de gemeente moeten altijd te vertrouwen zijn, ook voor de controlerende taak van de gemeenteraad. Het is daarom noodzakelijk dat de gemeente vaart achter een oplossing zet.” 

2  reacties

geplaatst door Kees - zaterdag 14 januari 2017, 12:53
Citaat “Niet alleen om er voor te zorgen dat de gemeente haar eigen werk op een goede manier kan controleren, maar ook om de privacy van alle Leidenaren te beschermen is het belangrijk dat de gemeentelijke ICT goed en veilig functioneert”, aldus Hoogeveen.
Misschien dat ik van een mug een olifant maak, maar kan ik hier op reageren via iemands E-mail adres?
geplaatst door Maurice Hoogeveen - maandag 16 januari 2017, 20:57
Dag Kees, dank voor je bericht! Je kan mailen naar hoogeveen@vvdleiden.nl.

Reageer op dit bericht

Uw e-mailadres wordt slechts gebruikt ter verificatie en wordt dus niet op de website getoond. Met het plaatsen van een reactie, gaat u akkoord met ons redactiereglement.
Captcha
Type de code over in de afbeelding hieronder. Deze code wordt gebruikt om spam te voorkomen.